zondag 26 september 2010

Wij stellen vragen bij de omgangscultuur van de Gentse politie

(foto: http://www.hln.be)

Maandag 27 september bespreekt de Gentse gemeenteraad het 'verbeterplan' voor de Gentse politie. Dit initiatief is er gekomen na de 'snoeiharde' doorlichting van de Gentse politie door professoren Brice De Ruyver en Cyrille Fijnaut. Deze doorlichting had het stadsbestuur gevraagd na verscheidene incidenten.

Centraal in deze doorlichting en in de focus van het stadsbestuur staat de zogenaamde graaicultuur bij de politie. Maar is het belangrijkste probleem van de Gentse politie wel deze graaicultuur? Wat ons zorgen maakt is eerder de 'omgangscultuur' met de Gentse bevolking. De politiemannen en -vrouwen moeten de mogelijkheden en middelen krijgen om op een menselijke manier met de Gentse bevolking om te gaan. We merken dat een aantal politiemannen en -vrouwen niet meer 'onze politie' zijn, dat ze alleen nog (kunnen) tussenkomen als er incidenten zijn en soms vijandig staan tegenover de bevolking. Is dat niet het echte probleem?

Gentenaars getuigen:

- 2004 (geen klacht ingediend). Gentenaar gaat in politiebureau Ekkergem aangifte doen van aanrijding. Daar moet hij uren wachten. Hij wordt zenuwachtig omdat zijn winkel ondertussen gesloten is en maakt hierover een opmerking. Daarop wordt hij geslagen en geboeid. Bij de verantwoordelijke officier legt hij een verklaring af. Daarna wordt hij vrijgelaten zonder verder gevolg.

- 1ste helft 2006 (geen klacht ingediend). Twee auto’s staan foutief geparkeerd. Eén persoon krijgt boete, andere persoon niet. Persoon die boete krijgt zegt:”ge zijt niet consequent”. Hij wordt opgepakt door meerdere agenten. De verbaliserende agent zegt: “ge moet mij gerust laten of ge gaat nog wat anders meemaken”. Hij wordt de hele nacht opgesloten in de stadsgevangenis. Om 11u ’s morgens wordt hij vrijgelaten. Hij stelt vast dat zijn auto is getakeld.

- 17 januari 2009. (Klacht ingediend bij burgemeester, Intern Toezicht politie en Comité P): Gentenaar wordt door minstens zeven agenten in burger geboeid en over de stenen gesleurd. Hij wordt op eigen aandringen naar het ziekenhuis gevoerd voor verzorging.Twee agenten in uniform brengen in het ziekenhuis nog meer slagen en verwondingen toe en zetten de man in de stadsgevangenis. Er wordt vijf dagen arbeidsongeschiktheid vastgesteld. De procureur des konings oordeelt dat er geen duidelijke aanleiding was voor deze arrestatie en seponeert de zaak.

- 20 april 2009. (HLN 22/12/2009): In de nasleep van de zaak De Wolf blijkt dat een intern onderzoek rond mishandeling van een vrouw tijdens een verhoor werd toegedekt.

- 3 november 2009: Gepensioneerde wordt hardhandig gearresteerd en afgevoerd naar stadsgevangenis Ekkergem nadat hij bemiddelt in een ruzie. Daar wordt hij zonder verdere uitleg en zonder proces-verbaal weer vrijgelaten. Hij dient klacht in bij Comité P.

- 10 november 2009 : Na een incident met twee agenten in een afsplitsing van een betoging worden 409 betogers nodeloos opgepakt. De volledige operatie door de Gentse en federale politie mist niet alleen zijn doel maar getuigt van een complete kloof tussen de leiding van het korps en de verwachtingen van de bevolking inzake bescherming tegen politiek geweld.

- 8 december 2009: Drie agenten slaan een koppel op de ijspiste in de boeien omdat ze denken te zijn gefotografeerd. De arrestatie blijkt onwettelijk te zijn verlopen. Er volgt wel een sanctie maar de reactie van de stad is “à la carte” zonder echt debat over de omgangscultuur.

- december 2009: Gentse DJ wordt zonder bewijs beschuldigd van winkeldiefstal, gearresteerd en naar het commissariaat gebracht. Daarna wordt hij vrijgelaten met de woorden “Je was de verkeerde man op de verkeerde plaats

- 1 mei 2010 (Commissie Algemene zaken 10/05/2010): De traditionele 1 mei-optocht in Gent wordt bestormd door de federale politie, verschillende personen worden met veel geweld tegen de grond geworpen en gearresteerd. Aanleiding was dat een aantal personen een sjaal voor hun gezicht hadden. Ook personen die protesteren tegen het geweld krijgen dezelfde behandeling. Meerdere personen worden gearresteerd en afgevoerd. Minstens twee personen worden na 15 minuten vrijgelaten met de woorden: “Je was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats”. Is de stad nog baas over het korps of zwaait de federale de plak?

En er zijn nog meer feiten waar omgangscultuur in het geding is en geen graaicultuur. Het is aan de stad om met de representatieve vakorganisaties de problemen rond overuren te bespreken!

Het is te laat om te denken dat onze vertegenwoordigers van het volk nog verbeterplannen kunnen maken zonder de hulp van het volk.

Cap staat ter beschikking van de gemeenteraad om met haar acties de omgangscultuur in onze stad radicaal te verbeteren! Neem contact op met Elias Vlerick. Tel: 0472/75.16.86. E-mail: Elias.vlerick (at) gmail.com.

Deze brief wordt op maandag 27 september vanaf 17u30 aan de gemeenteraad Botermarkt 1, Gent, afgegeven. Reacties en nieuwe getuigenissen welkom.

Het nieuwsblad: 'Korpschef Gentse politie ontkent 'graaicultuur'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten